Saturday, October 28, 2006

2006. október 25.

5: 20. Viszketek mindenhol. Az ágy tele lehetett poloskákkal. Nem bírok tovább aludni. Idomu már imádkozik. A Hotel Kita zuhanyának a csapját eltekerem már csak próba-szerencse alapon. Hátha kijön belőle valami. Semmi. Marad a kézmosás az autónál az algás kannából.

5: 50. Ma nem reggelizünk. Az út szélén egy sráctól veszünk két baguettet és a lovak közé csapunk. A Kita-Bamako szakasz már csak egy egyszerű 18O kilométeres táv, ahol az út is viszonylag elviselhető. Bizonyos szakaszokon már le is aszfaltozták. Iszonyatos porfelhőben autózunk. Ha jön velünk szembe egy autó, akkor még 2-3 percig annak a porát szívjuk.

8: 53. Katiban leállítanak a vámosok és beterelnek egy hivatalba. Maliban a vámvizsgálat nem az ország határain van, hanem Bamako előtt. Vidékre többé kevésbe bármit be lehet csempészni, de Bamakora, ami az ország legjelentősebb piaca nagyon vigyáznak. Majd fél órát vacakolnak a papírjainkkal, míg elengednek.

9: 48 Megérkezünk Bamakoba. A belvárosban ismét kidurran a bal első kerék. Úgy döntöttem, hogy ez az a történelmi pillanat, amikor búcsút veszek Idomutól és Meyintől, akik amúgy is sietnek vissza. Januárban találkozunk Mauritániában.

Welcome to Bamako


14: 00 Fogadnak a Belügy Minisztériumban. Sikerült magamból egy zuhany és némi vegyi áru segítségével kultúrált európai embert varázsolni. Az ünneplőm is kivasalták a szállodában. Komoly feladat vár rám. Míg Mauritániában egy boríték és három kiló méz megoldotta a B2 engedélyezését, addig itt a BM Rally Bizottságát kell meggyőznöm, hogy a Budapest-Bamako miért jó Malinak. A helyi törvény szerint, ha egyszerre 5 autónál több érkezik az országba az már rallynak számít. A rallyt pedig csak a BM Rally Bizottsága hagyhatja jóvá.

15: 35 Kijövök a bizottsági ülésről. Eléggé megfingattak. Ketten támogatták nagyon a Budapest-Bamakot, a maradék 28 pedig viszonylag ellenséges volt. Van egy Magyarországon képzett bamakoi barátom Pat, aki szerint két fajta ember van a világon: vannak a hülyék, meg a "geszik" (geci). Azt nem sikerült eldöntenem, hogy a 28 emberből hány volt a hülye és hány volt "geszi". De szerintem volt közte sok, aki mindkettő szerepét tökéletesen betöltötte. Az egyik kérdés az volt, hogy miként tudom garantálni, hogy a Budapest-Bamako résztvevői nem dobálnak el konzerves dobozokat. A logikus válasz erre ez lett volna: "Uram, az Önök országában egyetlen nyilvános hulladékgyűjtőt nem állítottak még fel és mindenki minden szemetet eldob az utcán. Akkor Ön most ezt a kérdést milyen minőségében teszi fel, mint hülye vagy mint geszi?"

21:15 Ismét lázas vagyok. Köhögök és gyengén érzem magam. De nem baj. A hotel 5 csillaga kárpótol minden bajomért. Jó éjszakát műholdas TV! Jó éjszakát room service! Jó éjszakát Bamako!

No comments: